Згідно Закону України 3651-д орган місцевого самоврядування «Доброжанівська сільська рада» (код ЄДРПОУ: 04376311) був реорганізований і увійшов до складу Врадіївської громади

Для можливості відновлення сайту дзвоніть за телефонами: (0432) 55-43-70 - Метастудія (Вінниця)
Vlada.ua - розробка веб-сайтів для органів місцевого самоврядування

Як громаді відстояти законне право користування водоймою

Як громаді відстояти законне право користування водоймою

Основним Законом нашої держави передбачено, що водні ресурси, які знаходяться в межах території України є об’єктами права власності Українського народу. Кожний громадянин має право користуватися природними об’єктами права власностi народу вiдповiдно до закону.

Однак з кожним роком все більше водойм стають недоступними для людей. Там, де раніше можна було вийти до води, встановлено паркани чи створено інші перешкоди. Реаліями сьогодення є заборона риболовлі та навіть звичайний відпочинок біля води. Причиною тому є оренда водойм загального користування приватними підприємцями та перетворення їх на власне «водне господарство».

На жаль, подібне трапляється не лише через протиправні дії орендарів, які часто плутають поняття приватної власності з орендарськими зобов’язаннями, але й через те, що більшість людей просто не знає своїх прав на користування водоймами.

В Україні кожна людина має право користуватися водоймами (так зване загальне водокористування). Водним кодексом України перераховано види використання водойм, на які має право кожен, без спеціального дозволу та безкоштовно:

– купання,

– плавання на човнах,

– любительське і спортивне рибальство,

– водопій тварин,

– забір води з водних об’єктів без застосування споруд або технічних пристроїв.

Окрім того, «Типовим договором оренди водних об’єктів» чітко передбачено обов’язкове забезпечення вільного доступу до водойм пересічних громадян.

Однак як реалізувати надане громаді право, коли таблички про заборону купання чи риболовлі зустрічаються чи не на кожній водоймі?! В яких випадках ці права можуть бути обмежені?

По-перше, органи державної влади та органи місцевого самоврядування мають повноваження щодо обмеження чи припинення доступу людей до водойм з метою охорони їх же здоров’я та охорони довкілля. По-друге, обмежити доступ до водойм може орендар водного об’єкту. Власне, через орендарів і виникають проблеми.

Потрібно зауважити, що в оренду можуть передаватися тільки стоячі водойми. Проточні водойми (річки) в оренду надаватися не можуть. Тому обмежувати доступ до них приватні особи  не мають ніякого права.

Відповідно до Водного кодексу України орендарі визначають умови користування орендованими водоймами для інших осіб. Вони зобов’язані повідомляти населенню ці умови.

В той же час орендарі зобов’язані передбачати місця для безоплатного користування водою для всіх бажаючих: купання, плавання на човнах, любительського і спортивного рибальства. А в межах населених пунктів обмежувати право користування водоймами взагалі заборонено.

Отже, орендар водойми не має права заборонити доступ до неї. Про обмеження користування водою він має повідомити місцевим жителям. І саме він має довести, що обмеження права користування водоймою встановлені.

Якщо обмежень немає, але мешканцям громади забороняють, наприклад, ловити рибу на вудку, то такі випадки слід оскаржувати до місцевої ради/адміністрації, державного органу охорони навколишнього природного середовища, природоохоронної прокуратури і, звісно, до суду, попередньо зафіксувавши факт заборони рибалити там. Наприклад, коли у вас забирають і ламають вудку, б’ють та відганяють від ставка, то варто це зафіксувати за допомогою фото-, відеозйомки, складення актів за участю не менш як двох очевидців тощо. А якщо орендар чи його “представники” завдали вам тілесних ушкоджень, то обов’язково зверніться до правоохоронних органів і пройдіть медичне обстеження.

Звертайтеся з письмовою колективною вимогою про розірвання Договору оренди водного об’єкта до місцевої ради. Тільки згуртувавшись, люди зможуть захистити свої права та повернути гарантоване конституцією право на користування природними ресурсами.

Якщо у Вас виникли додаткові питання, або труднощі, Ви завжди можете звернутись до найближчого центру або бюро правової допомоги та отримати кваліфіковану і вичерпну консультацію з цього, та інших питань.

Дізнатись адреси та номери телефонів найближчого центру або бюро, можна на сайті системи безоплатної правової допомоги за адресою: https://legalaid.gov.ua/, або за безкоштовним номером системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213103.

Також за вказаним номером, Ви можете отримати попередню правову консультацію, або знайти правову інформацію, що Вас цікавить на довідково-інформаційній платформі правових консультацій WikiLegalAid в мережі інтернет, за адресою: https://wiki.legalaid.gov.ua/.

 

 

« повернутися до списку новин

rada.org.ua - портал місцевого самоврядування

Vlada.online - розробка офіційних сайтів органів державної влади і органів місцевого самоврядування


Розробка веб-сайтів для органів місцевого самоврядування
Пропонуємо веб-платформи по створенню власного веб-сайту державним органам влади, органам місцевого самоврядування та державним установам
Gromada.org.ua, Rda.org.ua, Rayrada.org.ua, School.org.ua, Osv.org.ua

Логін: *

Пароль: *